انواع رسانه

قرن دیجیتال
قرن بیست و یکم به عنوان قرن دیجیتال نام گرفته است، قرنی که مردم در تکاپوی تعامل با رسانههای جمعی یا اجتماعی میباشند.
بشر اولیه تا پا به زمین گذاشت دنبال پیشرفت و راحتی در کارهای خود بود، او برای خود ابزار میساخت و با ابزارها شکار راحتتری را برای خود رقم میزد. این بشر در طول گذر زمان اختراعات و اکتشافات زیادی انجام داد و برای هدف غایی خود که همان راحتی مطلق در این دنیا بود تلاشهای زیادی میکرد، تا زمانی که بشر با دنیای دیجیتال آشنا شد.
نیاز کاذب
دنیای دیجیتال توانست بخش عظیمی از نیازهای واقعی و نیازهای کاذب انسان را جواب دهد، از آنجا بود که بشر اهمیت فوق العادهای به فضای مجازی و فضای دیجیتال داد. آنچنان دیجیتال با انسان خوب خو گرفت، که امروزه برای خیل عظیمی از مردم جدا شدن از دیجیتال و دنیای دیجیتالی برابر با مرگ در دنیای واقعیت است. آچنان دیجیتال با دنیای انسان تلفیق شده است که در قرن بیست و یکم معتقدیم هیچ فرزندی تربیت نمیشود مگر با تربیت رسانهها، یعنی رسانهها در تربیت فرزندان ما یک از بازیگران اصلی هستند.
امروزه عدهای چنان محو دنیای دیجیتال شدند که از دنیای واقعی خود عقب ماندند، فقط کافی است به اندازه ۶۰ ثانیه به دنیای دیجیتال نیم نگاهی بیندازیم؛ طبق آمار در سال ۲۰۱۷ میلادی در هر ۶۰ ثانیه ۷۰۰۰۰ پست در فیس بوک، ۳۵۰ هزار پست در توییتر ۶۵۰۰۰ پست در اینستاگرام و ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار سرچ در گوگل اتفاق میافتاد.
یکی از مهمترین دغدغههای خانوادههای ما در عصر حاضر، مدیریت این رسانهها میباشد. متاسفانه بسیاری از خانوادهها مدیریت فضای رسانهای را فقط در حذف رسانه میپندارند، اما با توجه به تحقیقات علمی و میدانی به این نتیجه میرسیدهایم که رسانهها بسیار مفید هستند، البته اگر به درستی از آنها استفاده کنیم.
بهتر است اول رسانهها را بشناسیم تا بتوانیم در مورد آنها بهتر تصمیم بگیریم:
تعریف رسانه:
رسانهها مهمترین و موثرترین ابزار انتقال اطلاعات و آگاهی در تحقق فرایند ارتباطات هستند؛ به عبارتی هر وسیله که مطلب یا خبری را به اطلاع مردم برساند رسانه محسوب میشود.
انواع رسانه:
برای رسانه تقسیم بندیهای متعددی ذکر شده است. یکی از این تقسیم بندیها به شکل زیر میباشد:
- رسانههای نوشتاری یا مکتوب: مانند کتاب ،روزنامه، مجله
- رسانههای دیداری یا تصویری: مانند تلویزیون ،سینما
- رسانههای شنیداری:مانند رادیو
- رسانههای دیجیتالی یا الکترونیکی: مانند موبایل، بلوتوث، ام ام اس، اس ام اس
- رسانههای مجازی: مانند اینترنت، شبکه های اجتماعی
- رسانههای شفاهی: مانند بر خطابه، سخنرانی، شایعه سازی ،چهره به چهره
- رسانههای خیابانی؛ نت یا تبلیغات شهری: مانند بیلبورد ها ،بنرها ،پوستر ها [1]
در تقسیم بندی فوق ما فقط ابزارهای رسانهای را نام بردهایم؛ ما در مدیریت رسانه نیازمندیم هم ابزارها را مدیریت کنیم و هم محتوایی که از طریق این ابزارها منتقل میشود. از این رو تقسیم بندی دیگری نیز در مورد رسانهها صدق میکند، که این تقسیم بندی، تقسیم بندی محتوایی میباشد.
محتوای رسانهها:
- فیلمهای سینمایی
- انیمیشنها
- عکسها
- سریالها
- بازیهای دیجیتالی
- صوتها
- متنها
- مستندها
- فضای مجازی ( محتوای دنیای اینترنت)
مواردی که در بالا نام برده شد محتواهای رسانه ها هستند. به صورت کلی رسانه ها در تلاشند تا بتوانند محتواهایی را از طریق قالب هایی که بیان شد به مخاطب خود برساند. از این رو برای مدیریت رسانه شما هم باید ابزار رسانه را بشناسید و مدیریت کنید و هم محتواهای رسانه را بشناسید و مدیریت کنید.
مخاطبین خاص
لازم به ذکر است که رسانهها گاهی مخاطبین خاص پیدا میکنند؛ به عبارت دیگر گاهی عدهای خاص مجذوب ابزار رسانهای و محتوای رسانهای خاص میشوند.
به عنوان مثال کودکان مقطع ابتدایی مجذوب انیمیشنها و بازیهای موبایلی هستند. نوجوانان مقطع راهنمایی ما در بخش دختران مجذوب انیمیشنها و در بخش پسران مجذوب بازیهای رایانهای هستند. همچنین در دبیرستانها نیز دختران ما مجذوب شبکههای اجتماعی و سریالها، پسرهای ما مجذوب فیلمهای سینمایی و بازیهای رایانهای هستند. به عبارت دیگر اگر قرار است شما مدیریت رسانه را در خانواده خود احیا کنید نیازمند شناخت رسانه محبوب فرزندانتان هستید و همچنین بدانید این رسانه چه ابزار و چه محتوایی را منتقل میکند.
[1] e-idea.ir/انوع رسانهها در دنیای بازاریابی
دیدگاهتان را بنویسید