سواد بازی های رایانه ای
مقدمه مقاله سواد بازی
در سراسر جهان تعاریف مختلفی را برای رسانه در نظر گرفتهاند، ولی اگر بخواهیم به زبانی ساده، رسانه را تعریف کنیم، رسانه یعنی بستری برای انتقال پیام به مخاطب. و در انواع رسانه های موجود در سطح جهان، بازی های رایانه ای رسانه ایی است که بیشتر متخصصین معتقد هستند تا چندی دیگر از جایگاه سینما در این موضوع پیشی خواهد گرفت. امروزه صنعت بازی سازی، تنها رقیب سرسخت صنعت سینما است که تاکنون در رکودهای اقتصادی هیچ آسیبی ندیده و تنها صنعتی می باشد که در حال بازدهی عالی است.
شاید برای اولین باری باشد که در کنار واژه بازی، واژه سواد را می خوانیم و می شنوید. سواد یعنی، دانستن فرصت ها و تهدید ها و راهکارهای مقابله با تهدید در نتیجه سواد بازی یعنی، دانستن فرصت ها و تهدید های بازی های دیجیتالی و راهکار های مقابله با تهدید های آن می باشد.
در عصر حاضر، اجبار افراد به استفاده نکردن از جذاب ترین و مؤثرترین بستر رسانهای – که همان بازیهای دیجیتالی میباشد – امری بسیار مشکل است در نتیجه باید با آموزشهای کاربردی و مناسب، شیوه استفاده صحیح، هوشمندانه و هدفمند را به مخاطبان آموزش دهیم تا از این رسانه پویا، بهترین و بیشترین استفاده را داشته باشند.
در این مقاله خواهیم خواند که چه بازی هایی برای ما مفید هستند و چه بازی هایی احتمال آسیب را برای ما دارند و راهکارهای در امان ماندن از این آسیب ها چیست
بازی، خوبش خوبه
- بازی ماین کرافت
یکی از بازی های محبوب در جهان که طرفداران زیادی را در سنین مختلف به خود اختصاص داده، بازی ماینکرافت است. در مورد این بازی نکات جالبی می توان پیدا کرد، به عنوان مثال ماکروسافت به وسیله این بازی به نو+جوانان برنامه نویسی آموزش میدهد؛ و همچنین این بازی، بدلیل ایجاد خلاقیت در بازیکن، در تعدادی از مدارس برتر در آمریکا در حال تدریس به دانش آموزان می باشد.
با وجود گرافیک پایین و پیکسلی بودن، این بازی به دلیل جذابیت بالا، همیشه جزء بازی های محبوب در سطح جهان بوده است. بازی از آنجایی شروع می شود که شما دست خالی در دنیایی به بزرگی 8 برابر کره زمین تنها رها می شوید و باید سعی کنید که در این دنیا زنده بمانید و پیشرفت کنید. بیشترین اهمیت این بازی در پرورش خلاقیت فرد می باشد. به عنوان مثال، شما می توانید با خلاقیت خود و بلوک هایی که در اختیار دارید، سازه ها و ساختمان هایی عظیم و زیبا بسازید و به عبارت دیگر، برخلاف دیگر بازیها که هیچ کمکی به خلاقیت شما نمیکند و اغلب باعث از بین رفتن خلاقیت در شما میشود، ماینکرافت به شما یاری میدهد تا به خلاقیت خود اجازه شکوفایی دهید.
- بازی جنگهای صلیبی
اگر عاشق بازی های استراتژیک هستید، به شما بازی محبوب جنگهای صلیبی را معرفی می کنم. بازی ای که شاید بتوان به جرئت گفت تمام کسانی که علاقه به بازی های استراتژیک دارند یک بار آن را بازی کرده اند. بازی هم دارای قسمت مرحله ای و هم دارای قسمت مبارزه های آزاد می باشد. در قسمت مرحله ای باید ماموریت های خواسته شده را انجام بدهید و در قسمت آزاد نیز باید به جنگ فرمانده های دیگر بشتابید و با آن ها به مبارزه کنید.
این بازی روایت تاریخی از زمان جنگ های صلیبی _جنگ های بین مسلمانان و مسیحیان_ می باشد که در این بازی بسیار در این موضوع تحریف ایجاد شده است. شما باید در این بازی مدیریت در لحظه داشته باشید و بتوانید نیرو های خود را به درستی مدیریت کنید تا در جنگ پیروز باشید. به عبارت دیگر این بازی به شما مدیریت استراتژیک را آموزش می دهد. مدیریت استراتژیک یعنی استفاده از منابع به بهترین شکل در کمترین زمان ممکن. برای اینکه شما به این نوع مدیریت مسلط بشوید نیاز است که چندین بار آزمون و خطا داشته باشید تا با تجربه کافی تصمیم های آنی و دقیقی داشته باشید، این بازی و بازی های مشابه مانند بنیشد به شما اجازه می دهند این آزمون و خطا را در دنیایی غیر واقعی انجام بدهید و از این طریق تجربه خود را افزایش بدهید و در دنیای واقعی حضوری موثرتر داشته باشید.
- بازی دوران افتخار
اگر دنبال بازی های تیر اندازی اول شخص می گردید، شاید بهتر باشد بازی رایانه ای بسیار خوب دوران افتخار را به شما معرفی کنیم. در این بازی شما می توانید از سلاح های مختلف استفاده کنید. و همچنین شما می توانید تجربه خلبانی بالگرد و یا رانندگی با ماشین و موتور را داشته باشید. لحظاتی سخت در مبازره ها و گرافیک خوب این بازی، توانسته رضایت نسبی گیمرهای ایرانی را به خود اختصاص بدهد.
موضوع این بازی در مورد خاطرات فردی است که در حال فرار از دستگاه اطلاعاتی موساد در اسرائیل است و شما در حال گذراندن خاطرات دفاع مقدس این اسیر هستید.
حالا که جهان با تکنولوژی بازی های رایانه ای دارد مفاهیم خودش را گسترش می دهد، ماهم می توانیم از همین زمینه استفاده کنیم و ارزش های خودمان را به جهانیان معرفی کنیم. پس لطفا شما هم به ساخت بازی فکر کنید، شما هم می توانید تولید کننده بازی باشید.
- بازی باباپز
اگر در طول روز به بعضی از کار های خود نمی رسید، و یا در اولویت بندی کار های روزمره خود مشکل دارید، پیشنهاد ما به شما بازی موبایلی باباپز می باشد. بعد از معرفی بازی های رایانه ای و کنسولی، الان نوبت به بازی های موبایلی رسیده است. 20 میلیون از مردم ایران گیمر هستند و بیشتر این افراد از گوشی های خود برای بازی استفاده می کنند، پس خوب است که ما هم حداقل یک بازی برای این افراد معرفی کنیم. بازی باباپز، بازی ایرانی بسیار باکیفیت و جذابی است که کمتر گیمر ایرانی وجود دارد که نام این بازی را نشنیده باشد. بازی باباپز شما را در نقش یک فروشنده ساندویچ قرار میدهد. در این بازی چالش های فراوان و زیبایی وجود دارد که فقط کسانی که بازی می کنند متوجه زیبایی این بازی می شوند. عمده فائده این بازی ها شرطی شدن گیمر به اولویت بندی می باشد. به عبارت دیگر این نوع بازی ها افراد را آموزش می دهند که امور روزمره خود را اولویت بندی کنند و به شکلی امور خود را انجام بدهند که هیچ کاری تلف نشود.
نقد بازی های دیجیتالی
کسانی که اهل بازی های دیجیتالی هستند، مطالب زیادی در مورد نقد بازی هایی که انجام می دهند را در سایت ها و یا مجلات مختلف می خوانند. اما در این مقاله هدفمان بررسی موضوعی بازی های دیجیتالی و ارائه فکری جدید در عرصه نقد بازی های دیجیتالی می باشد.
ما دراین مقاله می خواهیم نقد بازی های دیجیتالی را در موضوعات مخصوصی بیان کنیم. باید توجه داشت که موضوعاتی که در اینجا مطرح می شود فقط بخش کوچکی از موضوعات قابل مطرح در عرصه نقد بازی های دیجیتالی می باشد.
- ایران هراسی
یکی از موثر ترین رسانه هایی که بیشترین تاثیر را بر روی نوجوانان و جوانان دارد ، رسانه ای به نام بازی های دیجیتالی می باشد. بازی هایی که گاهی ساعت ها گیمر را به خودش مشغول می کند.
بعد از انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 میلادی معادلات جهانی برای برخورد با ایران عوض شد و از همان زمان مخالفت های علنی علیه ملت ایران شروع شد. یکی از بهترین جاهایی که می توانستند افکار خودشان را نسبت به ایران به مخاطب القا کنند بستر بسیار مناسب بازی های دیجیتالی بود. در این عرصه بازی های زیادی تولید شدند و هر کدام بخشی از این پرونده بزرگ ایران هراسی را در دست داشتند. بازی هایی با گروه های سنی متنوع و همچنین موضوعات متنوع با محوریت ایران هراسی، در صدد این هستند که ایران را به جهانیان به عنوانی کشور فاسد و تروریسم پرور معرفی کنند. باید آگاهی داشت وقتی در رسانه ها حرف از ایران زده می شود منظور جمهوری اسلامی ایران می باشد نه خود ایران به تنهایی، به عبارت دیگر وقتی بازی ای می سازند که ایران را تخریب می کند، اگر خوب بیندیشیم متوجه می شویم اسلام هم از این تخریب مصون نیست. ایران هراسی گاهی با نشان دادن اینکه ایران بمب هسته ای تولید می کند به نمایش گذاشته می شود و گاهی با نشان دادن ایران به عنوان محلی برای آموزش تروریسم ها است، نمایش داده می شود. در حال حاضر یکی از پروژه های مهم دشمنان ایران زمین، ایران هراسی می باشد، و هدفشان تغییر منفی ذهنیت تمام مردم جهان نسبت به ایران و ایرانی است.
- توجیه جنگ ها
فردی که ساعت ها پای بازی های دیجیتالی نشسته، خواه یا ناخواه از این بازی ها تاثیر پذیرفته است. یکی از ساده ترین تاثیراتی که یک گیمر می تواند از یک بازی دیجیتالی به مرور زمان بگیرید، عادی سازی بعضی از مطالب بیان شده در بازی می باشد. شاید به خاطر همین تاثیر روانی بر روی گیمر یک شرکت بزرگ بازی سازی، در یکی از نسخه های محبوبترین بازی شوتینگ در سطح جهان، چند سال مانده به جنگ سوریه جنگ در این کشور را به تصویر می کشد و خیل عظیمی از گیمر ها در سطح جهان جنگ در سوریه را تجربه می کنند و به ناحق باور می کنند که آسیا شرقی روحیه تروریستی دارند و باید نابود بشود. در میزان تاثیر این نوع بازی ها فقط به همین خبر بسنده کنم که کارگردان یکی از محبوب ترین بازی های شوتینگ اول شخص در جهان، اتاقی خصوصی در پنتاگون دارد و بیان کرده اگر می خواهید آینده خاورمیانه را بدانید، سری جدید بازی های ما را انجام بدهید.
- اعتیاد به بازی های دیجیتالی
تعاریف زیادی برای اعتیاد به بازی های دیجیتالی بیان شده ولی شاید بهترین تعریف برای پایگاه جهانی اعتیاد می باشد که اعتیاد به بازی های رایانه ای را این گونه تعریف می کند، اعتیاد به بازی های رایانه ای عبارت است از اختلال وسواسی و تکانش بالینی نسبت به انجام یک بازی ویدئویی. بر اساس این تعریف اگر خواسته باشیم نشانه های افراد معتاد به بازی های رایانه ای را نام ببریم، باید اینطور بیان کنیم که:
- بیشتر ساعت هایی را که مدرسه حضور ندادند، بازی دیجیتالی می کنند.
- افت تحصیلی
- ترجیح استفاده از رایانه و بازی های دیجیتالی به جای دیدن و ملاقات دوستان
- احساس رنجش و ناراحتی هنگامی که امکان انجام بازی دیجیتالی برای فرد وجود نداد.
- کمردرد و گردن درد
- اختلالات خواب
- چشم درد
نکته: این نکته مهم است که دقت داشته باشیم که این نشانه ها بخشی از نشانه های افراد معتاد به بازی های دیجیتالی می باشد. و همچین باید دقت کنید این نشانه ها بر اساس موقعیت اجتماعی و موقیت های جغرافیایی قابل تغییر می باشد.
شاید مناسب باشد که به بهانه اعتیاد به بازی های دیجیتالی سری هم به بازی های موبایلی بزنیم. مخصوصا بازی هایی که رکوردی میباشند. زیرا بیشتر بازی های رکوردی بازی های اعتیادآوری هستند و فرقی نمی کند که این بازی ساخت ایران باشد یا ساخت غیر ایران.
بازی هر چقدر خوب و مفید باشد، اگر در استفاده از آن افراط بشود منجر به اعتیاد می شود. و این می شود اولین و بزرگترین آسیب برای سنین نو+جوان ایران زمین…
راهکار های مدیریت رسانه
بعد از شنیدن فرصت ها وتهدید های بازی های دیجیتالی، حال نوبت آن رسیده است که بیاموزیم چگونه با این آسیب ها به مقابله بپردازیم.
چند راهکار بسیار ساده…
- هر 30 دقیقه بازی دیجیتالی باید با 20 دقیقه بازی های حرکتی همراه باشد.
- اگر احساس خستگی در ناحیه چشم داشتید، بهترین کار برای پیشگری و درمان این عارضه نرمش چشم است. این نرمش این گونه است که باید یک جسم را در فاصله ای 100 متری در نظر بگیریم و بدون این که گردن تکان بخورد دور آن جسم را با چشم به شکل دورانی بگردیم.
- نحوه های درست نشستن پای رایانه و دستگاه های دیجیتالی را بیاموزیم.
- در هنگام خرید بازی های دیجیتالی به رده بندی سنی آن ها که از سوی بنیاد ملی بازی های رایانه ای اعلام می گردد دقت کنید و در نظر داشته باشید که تنها مهارت داشتن شما در این بازی ها اجازه بازی کردن شما را صادر نمی کند. بلکه این رده بندی های سنی نشان دهنده آسیب هایی است که در هر سنی مخاطب برای بازی کردن به جان می خرد. پس در نظر داشته باشید که تنها مهارت بازی کردن ملاک خرید شما نباشد، در زمانی که فلسفه ها بازی ها را می سازند، باید در خرید بازی دقت کنید.
همچنین بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید